Bierblog

Ik ben een liefhebber van speciaal biertjes en ik weet dat er in ons sociale netwerk ook veel mensen zijn die hier van houden. Daarnaast vind ik het leuk om verschillende biertjes te proeven en wat is er dan mooier dan dit in verschillende landen te doen.
Om de genieters in Nederland een beetje te laten mee proeven houd ik een bierblogje bij van verschillende biertjes die ik drink tijdens onze reis in Zuid-Amerika met de daar bijhorende prijzen en het alcoholpercentage. Prijzen zullen wel van de ‘goedkopere’ plekken zijn omdat we natuurlijk op een budget leven.
Daarnaast zal ik ook alle bieren een cijfer geven wat uiteindelijk een top 3 zal opleveren.

Onderaan de pagina staan de bieren van Azië beschreven inclusief de top 3.

ZUID-AMERIKA

Top 3:
1. Memosa
2. Colorado
3. Brahma

BRAZILIE
Waar Brazilië bekend staat om de Caipirinha’s, een cocktail van Cachaca (lokale rum gemaakt van rietsuiker), suiker en lime, stond ik er van versteld hoeveel bier de mensen hier drinken en met name hoeveel soorten bier. Ze maken hier bier na uit allerlei verschillende landen maar hebben nog veel meer lokale bieren.
Itaipava, Brahma en Antarctica worden het meest verkocht, naast bekendere merken als Sol, Corona, Skol en Heineken.
Elke regio in Brazilië heeft daarnaast ook nog weer veel lokale biertjes. Al met al…. Heel veel bier in Brazilië, te veel om allemaal te proeven.

Antarctica
Antarctica wordt gebrouwen in Sao Paulo door Companhia Antarctica Paulista vanaf 1885. Antarctica heeft meerdere varianten (pilsen, malzbier, cristal & zub zero) waarvan de pilsen het meest gedronken wordt, ik dus ook.
Het is een blond pilsbier met een percentage van 4,9%.
Dit bier heb ik in het begin een aantal keer genuttigd op het strand en laten we eerlijk zijn, waar smaakt een bier nou lekkerder dan in de zon op een strandbed loerend naar de Braziliaanse bikini’s.. Het is een oke pils met een licht zoete smaak wat te koop is voor ongeveer 6 BRL (€2,-) voor 600 ml.
Het etiket is wel erg leuk, een groepje pinguïns en laat ik nou net verliefd zijn op pinguïns, extra punten!
Cijfer: 6.5

unspecifiedv64o03wk dscn9668

Itaipava
Itaipeva is ook een lokaal bier ontwikkelt in Pétropolis, in de bergen dicht bij Rio de Janeiro. Het heeft ook meerdere varianten maar daar begin ik niet aan. Itaipava is niet zo lekker bier met een hoog ‘ijzersmaak’ gehalte.
Itaipava is ook 1 van de goedkopere bieren, gemiddeld rond de 5 BRL (€1,50).
Het alcoholpercentage is 4,5%.
Cijfer: 5

4cb532d594f38f812ba5fa7b440749c5

Brahma
Brahma is een bekend bier in Brazilië wat veel voorkomt bij de voetbalwedstrijden.
Brahma is gesticht door de Zwitser Joseph Villiger in 1888 met als naam: Manufactura de Cerveja Brahma Villiger & Companhina. De brouwerij is op dit moment de op 5 na grootste van de wereld.
Brahma is lager bier van 4,3% en de manier van gisten is ondergisting.
Het heeft ongeveer dezelfde prijs als antarctica, zo rond de €2,- voor een fles.
Het is een lichte pils met een heldere kleur en qua smaak beter dan Antarctica.
In combinatie met een Braziliaanse maaltijd in een, voor ons budget backpackers, te duur restaurant smaakte Brahma prima.
Cijfer: 6.5

unspecifiedcsfydhij     dscn0264

Ik heb het natuurlijk niet bij de grote Braziliaanse merken gehouden. Met Jan de beste man waar we in Rio mochten slapen, hebben we een aantal echt lokale bieren geproefd met ook nog eens fantastische etiketten.

Mimosa
Dit is een Irish red ale bier. Een puur malt bier dat extra donker is gemaakt. Echt een heerlijk bier vol van smaak met karamel en geroosterde noten.
Die karamel heerst in de geur en is lekker aanwezig in het drinken.
Dit bier is in sommige supermarkten te verkrijgen, lang niet overal. De fles heeft een inhoud van 500 ml, een alcoholpercentage van 5% en heeft maar 1 nadeel; voor ons backpackers niet goedkoop. Je betaald namelijk rond de 50 reals voor dit bier wat neerkomt op bijna 7 euro.
Maar, dit is het zeker waard!
Het etiket is daarnaast ook echt bizar gaaf, kijk de foto hier onder.
Al met al,.. veel beter kan het wat mij betreft niet.
Cijfer: 9

unspecified

Colorado
De andere lokale pils die ik geproefd heb heet Colorado. Colorado heeft 4 verschillende varianten en wij hebben er 2 geproefd, allebei erg lekker.
Dit is een fris bier met een notige smaak en een mooie koperen kleur. De notige smaak proef je ook maar heeft ook de frisheid voor een warme tropische dag in Brazilië.
Deze pils is te herkennen aan de leuke etiketten met de beer.
Dit bier wordt gebrouwen in Sao Paulo en heeft een inhoud van 6oo ml met een alcoholpercentage van 5.5%. De prijs is ongeveer 15 reals wat ongeveer  euro is. Deze is dus goedkoper met meer alcohol en met meer inhoud dan de grote concurrent ‘Mimosa’.
Toch wint Mimosa het want die vond ik net wat lekkerder door de karamelsmaak.
Cijfer: 8.5

kn

Serramalt
Na een mooie hike richting een waterval en afgelegen dorpjes die alleen maar lopend of met boot te bereiken zijn konden we het niet laten om een biertje te bestellen. We krijgen een lokale grootheid van het zuiden van Brazilië; Serramalte.
Een extra malt pils met een mooie echte bier kleur. De smaak was prima maar ook niet zo bijzonder als de echt lokale bieren. Hij is voor het eerst gebrouwen in 1957 en wordt nu gemaakt door dezelfde brouwerij als de Antarctica.
Serramalte heeft een alcoholpercentage van 5.5% en ik dronk hem in een fles van 600 ml. De prijs was 12 real wat ongeveer 4 euro is, prima prijs voor de hoeveelheid en de smaak. Hij is namelijk lekkerder dan de echte grootheden in Brazilië maar minder lekker dan de lokale toppers.
Cijfer: 7

dscn0306

 

AZIE

Tijdens onze trip door Azië hebben we veel bieren geproefd in diverse landen wat een gedeelde top drie heeft opgeleverd.

Top 3:
1. San Miguel (Filipijnen)
Tiger (Singapore)
2. Bintang (Indonesië)
Fresh Beer (Vietnam)
Kingfisher (India)
3. Chang (Thailand)

Diverse bieren per land in Azië:

NEPAL
Bier en Nepal is eigenlijk een rare combinatie gezien de hoogte waar het land op ligt en het feit dat alcohol en hoogte geen goede combinatie is.
Daarnaast is het ook vrij koud in Nepal waardoor je eerder aan een warme kop chocomelk denkt.
Nepalezen denken schijnbaar ook zo over want ze drinken hier namelijk WARM bier, maar echt heet bier. Dit bier heet Chaang.

Chaang
Chaang bevat weinig alcohol en wordt gebrouwen van granen die weken (soms maanden) hebben kunnen gisten. Het graan wordt in een houten vat gedaan en overgoten met heet water.
De eerste slokken waren ‘raar’ maar na een paar slokken vond ik het echt lekker. Het was erg koud in Nepal toen wij er waren dus een heet biertje kwam dan ook echt als geroepen.
Een groot vat bier kost je ongeveer 1.50 euro en is absoluut een must als je in Nepal bent.
Ik zet de Chaang niet in de top drie omdat een lekker koud biertje toch beter is maar door de ervaring, het speciale van het bier en de omgevingsfactoren scoort het goed.
Cijfer: 7.5

unspecifiedv19anhr5 unspecifiedeiou9n60

Everest
Naast het warme bier heeft Nepal ook genoeg keuze in koude biertjes.
Ik heb gekozen om na onze giga track door de Himalaya een biertje te drinken met een toepassende naam: Everest.
Everest is ook echt een lokaal bier wat gebrouwen wordt door de nog toepasselijkere naam: Mount Everest Brewery.
Het is het meest verkochte bier in Nepal en heeft een alcoholpercentage van 5%. Op het etiket staat Mr. Tenzing Norgay Sherpa, de man die in 1953 de Mount Everest beklom.
De nepalezen zeggen over het bier: ’It’s our beer!’.
Het is een lager bier dat ik lekker vond na een aantal dagen intensief hiken. Het etiket is ook echt mooi en een eerbetoon aan de legendarische bergbeklimmer.
De prijs was ongeveer 2 euro (650 ml.) wat in vergelijking met de rest van Nepal best prijzig is.
Cijfer: 7.5

unspecifiedmfuottyd 7432636_orig

INDIA
Het land van de Chai Tea (ook gruwelijk lekker) heeft ook haar eigen bier: Kingfisher.

Kingfisher
De Kingfisher wordt gebrouwen bij United Breweries Group in Bangalore en werd gelanceerd in 1978.
Het bier heeft een licht bittere smaak en heeft een zoetige moutsmaak.
Kingfisher is inmiddels internationaal verkrijgbaar en dus ook in Nederland is het wel te verkrijgen maar wordt toch het meeste gedronken in India met een markt van ruim 36% in dit gigantische land.
Misschien een leuk feitje… Heineken bezit meer dan 40% van de aandelen bij United Breweries Group.
Er zijn diverse varianten van Kingfisher buiten de Premium om: Strong, Strong Fresh, Draught, Ultra, Blue, Red en Lager.
Indiërs (uiteraard niet allemaal) drinken over het algemeen best veel bier, eigenlijk het liefst de hele dag door wat ten goede komt aan de prijs. Gemiddeld kost een bier op straat en ‘supermarkt’ ongeveer 100 INR (€ 1.35). In een bar kost het gemiddeld 150 INR (€ 2,-). Je krijgt over het algemeen flessen van 625 ml.
Ik vond het een lekker bier dat ik onder andere op het strand in Goa heb gedronken en door de verschillende varianten en de prijs op straat verdiend het een hoog cijfer.
Cijfer: 8.5

unspecifiedmcumu8r4 unspecifiedgtz721l3

SRI LANKA
Sri Lanka staat natuurlijk bekend om de thee, ook wel bekend als Ceylon thee. Via die welbekende Ceylon route werd ook bier vervoerd, Lion bier. Dit wordt dan ook voornamelijk gedronken in Sri Lanka.

Lion
Na de Chang (wat olifant betekent), Tiger, Black Panther, Leo en Red Horse weer een diersoort wat ‘opdrink’.
Lion is een Lager bier met 4,8% alcohol. Het bier heeft een lichte fruit smaak gecombineerd met een lichte karamel smaak. Klinkt erg lekker maar eerlijk gezegd heb ik het niet geproefd. Ik vond het niet een heel lekker bier maar het krijg wel een hoger cijfer door het etiket. Het goud en de statige leeuw geven het bier wel allure.
Lion bier is voor het eerst gebrouwen in de bergen in Sri Lanka door natuurlijk een Engelsman (Sir Samuel Baker, wie kent hem niet) in 1881.
Een Lion bier kost gemiddeld rond de 300 LKR wat neerkomt op ongeveer Euro 1,80. Je hebt dan wel een fles van 625 ml.
Cijfer: 6

unspecifiedpyzs2l5s unspecifiedi2r82k51

lion

INDONESIË
In Indonesië zijn meerdere bieren te verkrijgen maar het bier dat hier ook wordt gebrouwen is Bintang.
Net als in Maleisië is er niet overal bier in de supermarkten en in restaurants te krijgen. Meer dan 80% van de mensen in dit land is Islamitisch.
Misschien dat het daarom ook wat duurder is in vergelijking met andere Aziatische landen.
In Bali heb je naast de Bintang ook nog de lokale Bali Hai. Omdat het boeddhisme en het hindoeïsme in Bali overheersen kan je hier wel bijna overal bier kopen.

Bintang
Bintang is een redelijk zoet biertje met een lichte smaak met weinig bitterheid. Gezien de warme omstandigheden een erg lekker bier, een heerlijk bier!
Bintang krijg je in flessen van 0,33 of 0,64 liter en de prijzen variëren tussen 20.000 IRP (€1,40) en 25.000 IRP (€1,75) voor een kleine fles en tussen de 25.000 IRP (€1,75) en 40.000 IRP (€2,80) voor een grote fles.
Het alcoholpercentage is 4,7%.
Daarnaast heeft Bintang tegenwoordig ook een Radler variant die eigenijk net zo smaakt als de radlers die we in Nederland kennen, lekker dus. De prijs is hetzelfde als de prijs voor een kleine fles normale Bintang en het alcoholpercentage ligt daar tussen de 2% en 2,5%.
Bintang betekent letterlijk ‘ster bier’ en dat verklaart het etiket. De rode ster staat er echter ook op omdat de brouwerij in het bezit is van het Heineken Concern, het etiket lijkt dus ook op die van Heineken.
Cijfer: 8,5

image

image

Bali Hai
Bali Hai is het lokale bier van Bali en heeft dezelfde prijs als de grote broer Bintang. De prijzen liggen dus tussen de 20.000 IRP (€1,40) en 25.000 IRP (€1,75) voor een kleine fles en tussen de 25.000 IRP (€1,75) en 40.000 IRP (€2,80) voor een grote fles.
De smaak is ten opzichte van de Bintang een stuk zoeter, heeft wel dezelfde lichte smaak maar ik vind Bali Hai wat minder fris dan Bintang.
Het alcoholpercentage van Bali Hai is 4,78 %.
Cijfer: 7,5

image

SINGAPORE
Het bekende bier uit Singapore is Tiger. Tiger is overal in Azie te verkrijgen en ik heb het daarom ook gedronken in Maleisie, Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja.
Omdat het in Singapore wordt gebrouwen beschrijf ik de Tiger hier.

Tiger
Tiger is een blond bier dat gebrouwen wordt bij Asia Pacific Breweries in Singapore wat eigendom is van, jawel.. Heineken.
Tiger is een heel fris biertje dat erg populair is in alle Aziatische landen. Overigens wordt Tiger verkocht in meer dan 60 verschillende landen.
Ook Tiger gaat met de hypen en het heeft tegenwoordig ook een Radler variant, net als de meeste bekende merken.
Qua smaak is dit hetzelfde als de andere Radlers.
De prijs van Tiger in Singapore is erg duur voor Azië, tussen de S$ 6 (€ 4,20) en S$ 8 (€5,60) voor een standaard blikje of flesje van 0,33 ltr.
In de rest van Azië is het veel goedkoper. Zo heb ik in Langkawi (tax-free eiland Maleisie) een blikje gehad voor € 0,50 en kostte het in Vietnam ongeveer €1,-
De slogan van Tiger is: ‘It’s time for a Tiger’.
Dit bier heb ik het meest gedronken in Azie. In het begin moest ik wat wennen aan de smaak maar nu er inmiddels bijna 7 maand Azie op zit moet ik Tiger een hoog cijfer geven, erg lekker biertje!
Cijfer: 9

image image

 

MALEISIË
Maleisië heeft geen eigen bier zoals de rest van de bezochte landen. Wat er het meeste gedronken wordt is Calsberg en Skoll, beiden Deense bieren. Op de eilanden is het vooral Tiger bier. Dit is echter bier uit Singapore dus Tiger zal daar beschreven worden.
Bier is lang niet in alle restaurants te verkrijgen omdat er heel veel Moslims in Maleisië wonen. Zelfs niet alle supermarkten hebben bier in de schappen.

Carlsberg
Carlsberg is dus van Deense afkomst en wordt ook wel Carlsberg beer, Carlsberg lager of Carlsberg Pilsener genoemd. De smaak heeft iets zoets maar de nasmaak is weer wat bitterder. Dit biertje kost meestal tussen de 6 RM (€1,50) en 10 RM (€2,50). Je hebt dan een standaard blikje.
Het alcoholpercentage varieert tussen de 3,8% en 5%.
Cijfer: 7

image

Skol
Skol komt van het Scandinavische gelijknamige woord wat ‘proost’ betekent. Op dit moment heeft de Carlsberg brouwerij de rechten om dit bier te verkopen.
In Nederland is het ook een tijd verkocht, onder de naam Oranjeboom.
Skol heb ik gehad in Langkawi waar er tax free shops zijn. Het biertje kostte daar dus maar RM 2 €0,50) voor een blikje.
Er zit een alcoholpercentage in van 2,8%.
Cijfer: 6

image

MYANMAR
Myanmar heeft toch meer biersoorten dan ik eigenlijk had verwacht. Gezien de enorme warmte die er in Myanmar is, in Bagan was het soms 45 graden, is een koud bier echt ontzettend lekker.
Ik heb er 3 geproefd:

Myanmar
Myanmar bier is het meest gedronken bier in Myanmar. Het is net als de meeste bieren in Azië ‘lager’ bier en heeft een lekkere frisse smaak.
Myanmar bier is in flessen van 0,33 ltr. en 0,64 ltr. te verkrijgen. De prijzen liggen rond de 1000 KS voor de 0,33 ltr (€0,86) en 1500 KS (€1,29) voor de 0,64 ltr.
Daarnaast is dit bier ook van de tap te verkrijgen, 600 KS (€0,52) voor 0,3 ltr.
Het alcoholpercentage van Myanmar bier is 5%.
Omdat de eerste keer dat we dit biertje dronken ter ere van mijn verjaardag was en we temidden van een groep dronken gezellige locals zaten moet ik het eindcijfer van dit biertje een beetje ophogen.
Cijfer: 7,5

image image

Mandalay
Mandalay bier is een zwaarder bier, en zo smaakt hij ook. Het heeft een alcoholpercentage van 6,5%. Het is een minder lekker bier dan Myanmar en veel minder fris van smaak. In deze warmte heb ik dus een grotere drank naar de Myanmar bier. Daarnaast is dit bier niet van de tap te verkrijgen.
De prijs is exact hetzelfde: 1000 KS (€0,86) voor 0,33 ltr, en 1500 KS (€1,29) voor 0,64 ltr.
Cijfer: 6

Dagon
Dagon bier is een bier dat qua smaak lijkt op de Mandalay alleen met minder alcohol. Het is een bitter bier en veel minder fris dan Myanmar.
De prijs is hetzelfde: 1500 KS (€1,29) voor 0,64 ltr. en dit bier is ook niet van de tap te verkrijgen.
Het alcoholpercentage is 5%.
1,29 (1500 ks) 9,64 ltr.
Cijfer: 6

CAMBODJA
In Cambodja wordt bijna alles gedaan in Amerikaanse dollars, dus ook voor de pils wordt deze munteenheid gebruikt.
Er zijn diverse bieren in Cambodja en men drinkt het vanaf de middag, met name in de ‘grote’ steden.
Ik heb er natuurlijk weer een aantal geproefd.

Cambodia
Cambodia bier is zowel van de tap te verkrijgen als in flessen en wordt er gerekend in dollars. Van de tap is dit bier verreweg het goedkoopste bier in Cambodia, samen met de bovengenoemde Angkor, $0,50 voor 0,33 ltr.
De Cambodia bier in flessen is iets duurder. 0,33 ltr. kost over het algemeen $1 en 0,64 ltr. $2.
Cambodia is een lekker bier dat niet te bitter is en niet te zoet. Zelfs Gwen vond dit biertje lekker.
Cambodia bier wordt gebrouwen in Phnom Penh in de Cambodia Brewery Limited.
Cijfer: 7

image image

Angkor
Angkor bier is vernoemd naar de Angkor tempels bij Siem Reap en wordt gebrouwen in de Cambrew Brewery in Sihanoukville.
Net als de Cambodia bier heeft de Angkor ook zijn tap-variant voor $0,50 ( 0,33 ltr.). De prijs van de flessen ligt rond de $1 voor 0,33 ltr. en $2 voor 0,64 ltr.
Angkor bier is ten opzichte van Cambodia bier iets zoeter. Mijn voorkeur gaat uit naar de Cambodia bier.
Angkor heeft wel een eigen motto: ‘My Country, My Beer’.
Cijfer: 6,5

image

Black Panther
Black panther wordt in dezelfde brouwerij gebrouwen als de Angkor, de Cambrew Brewey in Sihanoukville.
Ik kreeg dit biertje in het dorpje waar we de schoenen aan de mensen hebben gegeven van de locals, top ervaring, maar ik heb dus geen flauw idee hoe duur het is. Je krijgt het in ieder geval in blikjes van 0,33 ltr.
Black Panther is een enorm sterk bier van 8% met een erg bittere smaak en een erg sterke geur. De naam zegt het al: het bier is zeer donker van kleur.
Het motto van het biertje is wel leuk: ‘Strong like a panther’.
Cijfer: 5

image

VIETNAM
Vietnam staat bekend om de goedkoopste bieren ter wereld. Ergens las ik al dat een biertje rond de €0,50 zou kosten, bijna niet te geloven dus we wachten in spanning af.
Aangekomen in Vietnam is het ook echt waar, het bier hier ontzettend goedkoop en zelfs goedkoper dan water. Het wordt ook door de mensen in de steden de hele dag geserveerd.
Ook is er in Vietnam veel keuze qua soorten bier waaronder natuurlijk weer Heineken, deze is dan echter niet zo goedkoop als de lokale bieren.
Ik heb het bij 6 verschillende soorten gehouden in Vietnam, lijkt me voor dit bezoek even voldoende.

Bia Hoi An
In Hanoi wordt ons bij aankomst door iemand verteld dat er een soort van ‘bierstraat’ is waar eten en drinken goedkoop is, daar gaan we een kijkje nemen en jawel, een lokaal tapbiertje genaamd Bia Hoi voor 5.000 VND (€0,23). Ongelooflijk goedkoop en dat is de smaak ook. Er zit een bepaald ijzersmaakje aan die niet erg lekker is, maar goed, voor deze prijs klaag ik niet en na een aantal glazen smaakt het prima.
Voor 5.000 VND krijg je ongeveer 0,3 ltr. en is het alcoholpercentage onbekend;).
Cijfer 6,5

image

Ha Noi Beer
In Cat Ba drinken we Hanoi bier voor 10.000 VND (€ 0,45 )per fles van 0,5 ltr. Ha Noi bier heeft een alcoholpercentage van 4,2%.
Hanoi bier is een stuk lekkerder dan de goedkope vriend van hem Bia Hoi. Het heeft wel een wat bittere smaak maar niet te bitter. Daarnaast dronk ik hem aan de boulevard wat toch altijd een extra dimensie aan een biertje geeft.
Prima biertje.
Cijfer: 7

hanoi bier

Fresh Beer
Het bier kon niet goedkoper dan de Bia Hoi in Hanoi, toch wel! Nota bene tegenover ons hotel in Hoi An kon er tapbier genaamd ‘Fresh Beer’ gekocht worden voor 3.000 VND (€ 0,13) met de toevoeging dat als je er 3 koopt je er maar 2 hoeft te betalen. Je betaald dus voor 3 ‘Fresh Beer’ 6.000 VND (€0,26)! Het bier is daarnaast ook echt fris, koud en lekker van smaak. Er zit proefbaar minder alcohol in (men weet ook hier niet hoe veel precies) dan de bieren uit een fles maar met de bijna 40 graden die de thermometer aantikt is dit echt fantastisch. Daarom ben ik elke dag aan het genieten van de Fresh Beer in Hoi An.
Elk glas is ook nog eens ongeveer 0,33 ltr. Wat een topper!
Cijfer: 8,5

gwenfreshbeer freshbeer

Bia Saigon groen & Bia Saigon rood
Saigon groen is wat bitter van smaak en ook heel iets goedkoper dan zijn broer Saigon rood. Rood is namelijk wat zoeter. Normaal houd ik wel van bittere biertjes maar in dit geval vind ik de zoetere rode variant lekkerder.
De prijen liggen dicht bij elkaar, 10.000 VND (€0,46) voor groen en 12.000 VND (€0,54) voor rood. Bia Saigon groen krijg je dan wel in een fles van 0,5 ltr. en Bia Saigon rood in een fles van 0,33 ltr. Qua alcoholpercentage wint rood het: 4,3% voor groen tegenover 4,9% voor rood.
Cijfer: 7

biasaigongroenenrood

Bia tu’oi 33
Ook in Saigon was er een tap bier dat goedkoop was maar kon niet tegen Hoi An en Hanoi op, 8.000 VND (0,30). Deze had net als de tap bier in Hanoi iets meer een ijzersmaak en dus iets minder lekker. Je krijgt dit tapbier in een glas van ongeveer 0,4 ltr maar de smaak van grote concurrent Bier Saigon is lekkerder.
Net als de andere lokale tapbieren is hier ook het alcoholpercentage onbekend.
Cijfer: 6.5

biatuoi

LAOS
Beerlao
In Laos wordt Beerlao gedronken. Het is eigenlijk het enige bier dat te verkrijgen is in Laos, buiten de welbekende Heineken om (ook hier aanzienlijk duurder dan de local pils),
Beerlao is lekker bier dat vergelijkbaar is met de Chang van Thailand. Het wordt in Laos gebrouwen en heeft een iets minder bittere smaak dan het bier in Nederland maar desalniettemin heerlijk.
Beerlao wordt gemaakt van lokaal gekweekte jasminerijst en de hop en gist die er voor gebruikt wordt, wordt geimporteerd uit ons buurland Duitsland.
De prijs is ook perfect en varieert van 8.000 kip (€0.96) in de supermarkt tot maximaal 15.000 kip (€1,80) in de restaurants. Voor dit geld heb je wel een 0,64 liter!
Het alcoholpercentage is 5,0%.
Cijfer: 7,5

beerlao

Beerlao heeft ook een donker bier variant, Beerlao Dark. Het is net als de normale Beerlao lager bier maar deze is iets zwaarder qua smaak, erg lekker.
Met een alcoholpercentage van 6,5% zit er ook iets meer in en de prijs is ook 10.000 kip. Je krijgt dan wel 0,33 ltr.
Cijfer: 7,5

chang

THAILAND
Door heel Thailand drinken ze diverse soorten bier maar de meest gedronken zijn Chang, Leo, Singha en Tiger. Qua prijs liggen ze allemaal erg dicht bij elkaar.
Ik heb het over het algemeen gehouden bij de Chang. Tiger komt bij Singapore aan bod.

Chang
Deze is 60 Baht (€1,71) in de meeste restaurants en 36 Baht (€1,00) in de supermarkten. Je hebt dan de 0,33 lrt. fles met een alcoholpercentage van 6,0%. Soms zit er overigens meer in en soms wat minder, erg grappig.
De betekenis van Chang in Thailand is ‘olifant’, dat verklaart meteen het logo.
Het bier is inmiddels wereldwijd verkrijgbaar.
De Chang wordt onder de backpackers ook het meeste gedronken omdat het goedkoop is en veel alcohol heeft en wordt daarom ook we de ‘changover’ genoemd, erg toepasselijk.
De smaak van Chang is minder bitter maar wel zwaarder dan de bieren die wij in Nederland kennen maar heeft wel de echte biersmaak, dikke prima.
Cijfer: 8

image image

Singha
Singha bier is ook vernoemd naar het etiket, de leeuw ‘Singh’. Het is een pittig biertje dat dan ook goed past in het soms pittige eten in Thailand.
Het is wel een lichter bier dan Chang met een alcoholpercentage van 5,0%.
Singha wordt gebrouwen in de Boon Rawd brouwerij en kost net als de Chang in de supermarkt 36 Baht (€1,00) en in de restaurants gemiddeld 60 Baht (€1,71). Je hebt dan 0,33 ltr.
Cijfer: 7

Leo
Leo wordt door dezelfde brouwerij als Singha gebrouwen en is herkenbaar aan de ‘leopard’ op het etiket. Het heeft een iets lichtere smaak en is ook populair onder de foreigners.
Dit bier zie je minder in de restaurants en meer in de supermarkten met een prijs van gemiddeld 36 Baht (€1,00) voor 0,33 ltr.
Cijfer: 7,5

tiger bier

FILIPIJNEN
In de Filipijnen wordt vrijwel overal ‘San Miguel’ gedronken. Het is van oorsprong gebrouwen in Manila, de hoofdstad van de Filipijnen maar overgenomen door een Spaanse Brouwerij: Grupo Mahou – San Miguel.
Het mooie aan ‘San Miquel’ bier is dat het verschillende soorten heeft: San Miguel Light, Red Horse Beer, San Miguel Pilsen en San Miguel Flavored Beer.

San Miguel Light
San Miguel light is een fantastische uitvinding voor de bierbuikjes onder ons. Dit bier heeft namelijk slechts 100 calorieën. Het is daarnaast iets lichter van smaak maar gezien de temperatuur op de Filipijnen heerlijk verfrissend. Mooie is dat de minderheid aan calorieën niet ten koste gaat van het alcoholpercente; 5,0%. Daarnaast is de prijs ook dikke prima, namelijk 60 peso’s (€1,20) en dat in een restaurant. Je krijgt hier voor een standaard 0,33 ltr. flesje.

sanmiguellight

Red Horse Beer
Red Horse beer is de zware variant van de ‘San Miguel’ brouwerij. Het heeft een alcoholpercentage van 6,9% en valt dus ook zwaarder. Desalniettemin een heerlijk biertje waar alleen niet teveel van gedronken moet worden als je geen zin hebt aan een kater. De prijs was ook geweldig: 40 peso’s (€0,80) en dat voor een halve liter!

redhorse

San Miguel Pilsen
‘San Miguel Pilsen’ is het normale bier dat hier gedronken wordt. Het is te vergelijken met Grolsch qua smaak en heeft een alcoholpercentage van 5,0%. Dit bier hebben we gedronken tijdens een boottour langs diverse eilandjes in El Nido. Heerlijk bier in een prachtige omgeving. Daarnaast was de prijs ook slechts 60 peso’s (€1,20) en dat tijdens een tour. Het flesje was 0,33 ltr.

pilsen2 sanmiguel1

San Miguel Flavored Beer
Dit bier de Radler variant van ‘San Miguel’. Heerlijk verfrissend en een lichte smaak met minder alcohol dan zijn grote broers: 3%. Qua prijs ligt het bij de andere prijzen in de buurt, namelijk 50 peso’s (€1,-) voor 0,33 ltr. en net als de ‘San Miguel Light’ gekocht in een restaurant.

flavoured

Al met al is de ‘San Miquel’ te vergelijken met Nederlandse bieren die meerdere soorten op de markt hebben.
De smaak heeft er vee van weg, maar de prijs en de omgevingsfactoren zijn absoluut in het voordeel van ‘San Miguel’.
Cijfer San Miguel: 9

CHINA
China is natuurlijk een enorm land en heeft daarom ook veel bieren met veel lokale bieren. Onmogelijk om alles te proeven en daarbij is het winter in China in koud, niet de beste temperaturen om bier te proeven. Lekkere warme choco heeft dan mijn voorkeur maar desalniettemin heb ik er toch nog aardig wat geprobeerd.

Hans
We liepen in Xi’an een supermarktje in om een biertje te halen en de eerste die we zagen liggen had de naam ‘Hans’. Alleen al om de naam konden we deze natuurlijk niet laten liggen, fantastisch.
Helaas was de smaak niet zo lekker als dat de naam grappig is.
Op het blik zelf stond ook al dat het om ‘dry beer’ gaat en die benaming was ook terecht. Het was geen lekker biertje.
Helaas is ‘Hans’ ondanks de naam dus geen aanrader.
‘Hans’ heeft een alcoholpercentage van 4,0% en kostte 3 yuan (€0,42) voor 0,33 ltr.
Cijfer: 5

Hans

Beijing bier
In de kroeg van ons hostel zijn we gestuit op de local bier, Beijing bier. Dit was een ontzettend bitter biertje, lees: te bitter biertje, en dus niet erg lekker.
Beijing bier kostte 15 yuan (€2,10) voor 0,5 ltr. en heeft een alcoholpercentage van 4,5 %.
Cijfer: 5,5

Tsingtao
Deze kochten we tegelijkertijd met de Beijing bier en was ten opzichte van haar tegenstander een genot. Tsingtao is een ietwat kruidiger biertje en niet zo bitter van smaak, heerlijk. Zelfs Gwen vond Tsingtao ontzettend lekker.
De meesten van jullie zullen Tsingtao ook wel kennen vanuit ons kikkerlandje. Het is namelijk wel eens te koop in supermarkten
Tsingtao kostte ook 15 yuan (€2,10) voor 0,33 ltr. met een alcoholpercentage van 4,0 %.
Cijfer: 7,5

beijing tsingtsao

Chaochun
Chaochun is een erg lekker en licht biertje wat richting de welbekende radler gaat. We kochten de Chaochun in een heel klein winkeltje aan straat (2 bij 2 meter) waar nog maar net de koelkast in kon. Een klein mannetje pakte dit biertje voor ons en vroeg maar liefst 4!! yuan per bier (€ 0,56) voor een standaard blikje.
Dit bier wordt gebrouwen in de Qingdao Shanshui Brewery en bezit 2,5 % alcohol.
Cijfer: 7

chaochun

Yanjing
Bij aanvang van de rit in de nachttrein van Beijing naar Xi’an liep een mannetje door de slaapcabines met drinken, eten enz. Je kent het wel.
Uiteraard even tussen de dranken gekeken en daar stond ook het Yanjing biertje. Je verwacht dat je in treinen etc. altijd meer moet betalen dan in bijvoorbeeld supermarkten maar dat was in dit geval niet zo. Dit biertje kost 5 yuan (€ 0,70) en had qua smaak heel veel weg van de Chaochun (zie hierboven) maar was iets bitterder met een alcoholpercentage van 3,3 %. Een lekker biertje dat bovendien goed op temperatuur was, ondanks het niet uit de koelkast kwam.
Grappige is dat dit blik ander open gaat dan wij gewend zijn. Normaal druk je met een lipje een gat in het blik waar je uit drinkt. Bij deze trek je de hele lip er af waardoor er een drinkgat ontstaat.
Cijfer: 6,5

lipje yangjing yangjing

Harbin
In Shanghai dronken we ons eerste biertje onder het genot van onze eerste hotpot maaltijd. We bestelden een local biertje en kregen een bier. Het was namelijk een 0.6 liter fles, voor Gwen een hele kluif aangezien ze in Nederland bijna geen bier drinkt.
Het feit dat de Harbins een beetje lauw was werkte niet in haar voordeel, maar desalniettemin was het wel een lekker biertje dat redelijk bitter van smaak was. Zelfs Gwen heeft bijna de fles leeg gekregen.
Harbins kostte in dit restaurant 15 yuan was omgerekend ongeveer € 2,10 is en heeft een alcoholpercentage van 4,6%.
Later kwamen we ditzelfde merk bier ook nog tegen in de supermarkt met een normale inhoud van 0,33 ltr. en daar kostte het 2,70 yuan (€ 0,40). Lekker prijsje voor zo’n lekker biertje en omdat deze uit een goede koeler kwam nog lekkerder dan die in het restaurant.
Cijfer: 7

harbins

Suntory
In diezelfde supermarkt kochten we ook Suntory. Om verschillende biertjes te proeven moet je het goede ook durven achterlaten en andere smaken proberen.
De Suntory was een lichter biertje dat ook bij Gwen goed in de smaak viel. Suntory is een zoet biertje dat vooral in de zomer erg lekker op een terrasje is. In Shanghai was het rond de 7 graden dus dat zat er helaas niet in.
Suntory heeft een alcoholpercentage van 4% en kostte 3 yuan (€0,42) voor 0,5 ltr.
Cijfer: 6,5

suntory

Sinkiang
Op het dakterras van ons hostel, waar het overigens veel te koud was maar waar we perse een biertje wilden drinken, kochten we Sinkiang bier.
Nadat het al open was geploft kwamen we er achter dat een Black Beer was, donker dus. Ik hoopte meteen dat het een beetje op ons vertrouwde bokbiertje leek maar dit was helaas niet zo.
Het was echter wel een bruin bier wat iets bitterder qua smaak was dan dat wij in Nederland gewend zijn. De temperatuur en locatie werkte mee aan de smaak van het bier.
Sinkiang kostte 20 yuan (€2,80) voor 0,33 ltr. en had een alcoholpercentage van 5 %.
Cijfer: 6

Sianking

Share Button

22 reacties

 1. Hee maat!
  Leuk blogje.
  Ben benieuwd naar de eerste witbiertjes;)
  Mochten er wat hele speciale pintjes tussen zitten, dan graag even op de post:)
  Groetn bram

 2. Ziet er allemaal erg lekker uit Kevin! Hoe gaat het ermee? Het gaat ook goed met mij en
  ik ben sinds kort van justitie af! Ik ben er zo blij mee dat ik je dat even moest melden!
  Maar goed ik hoop dat jullie je vermaken!

  Veel groeten van de groep namens mij en veel plezier nog!

 3. Hee micheals,

  Alle pils in China nog bitterder dan in NL? 😉 Tsingtao is wel te drinken, haal ik hier ook wel eens. Ben benieuwd naar de echt andere biertjes en doe voor ruben nog een keer een riet-atje :).

  CD

  • Pils was best bitter ja maar Tsingtao inderdaad erg lekker. Introduceer de San Miguel light maar bij de jongrns. Is goed voor onze bierbuikvriendjes☺️ ❤️

 4. Geniaal verhaal! Kan niet wachten om in Vietnam je Fresh Beer expertise te testen, Chang was tot nu toe ook mijn favoriet!

 5. Hallo Kevin,

  Heerlijk al die verschillende biertjes. Alleen hiervoor zou je al een wereldreis kunnen maken. Verlang je eigenlijk ondertussen niet naar een gewoon biertje uit Twente.
  Ach laat ook maar er zijn zoveel heerlijke biertjes op de wereld. Geniet daar maar van, bofkont.

  Nog veel plezier en blijf gezond.

  • Ha Paul,

   Biertjes proeven is erg leuk! Ik zal em eens even weer updaten, bier uit australie nieuw zeeland en sri lanka moet er nog bij.
   Stiekem hadden vrienden van ons in Nieuw Zeeland onze Grolsch in huis, heerlijk, haha..

   Wij blijven gezond, don’t worry.

   Thanks voor je berichtje, leuk!

 6. Hi Kev, alles achter elkaar gelezen..
  Hoe krijg je het voor elkaar… Erg goed gedaan!!
  We gaan er zeker wat proberen…gezellig in een roesje onder de kerstboom.
  Genieten maar!! Dikke Kus

 7. Hi Kevin, wat mij is opgevallen..: bier met een Rietje???
  En die leuke foto van jou, naast die mooie leeuw.. beiden mooie manen..
  Heel veel liefs voor jullie, dat jullie hm nog lang lusten..*))

 8. Hi Kevin,
  Leuk zo’n bier overzicht. Je wordt toch geen alcoholist haha. Van die biersoorten ken ik alleen de Bintang uit Indonesië.
  Ik wens jullie fijne feestdagen en een gezond 2017 toe.
  Proost!

  Groetjes Frank Meenderink

 9. Hallo Kevin,
  Ik acht, ik zal ook even een reactie plaatsen over de biertjes. Ik denk dat je tijdens jullie reizen al veel hebt genuttigd. Als je weer thuis bent gaan we je vragen wat was het lekkerste biertje. Ik ben benieuwd!!! Proost en liefs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *