Handige tips voor de Galapagos eilanden.

Als je ons vorige blog hebt gelezen weet je inmiddels dat we fan zijn van deze eilanden groepen, Galapagos.
Ze stelen je hart en wat mij betreft is dit echt de hemel op aarde.
Los van dat de eilanden op zichzelf al prachtig zijn, zijn het de dieren die het hier zo speciaal en bijzonder maken.
Zeeleeuwen die in de portieken van de winkels liggen of op de bankjes in de bushokjes,
(op een van de eilanden hebben ze zelfs de bank moeten verplaatsen omdat de zeeleeuwen constant voor de pinautomaat lagen :P)
Snorkelen met reuze schildpadden of pinguïns. Duiken met hammerhead sharks of manta rays tijdens een van de vele duik tourtjes. Dit alles en veel meer kan hier op de Galapagos.
En als je Galapagos zegt zeggen veel mensen ook; is dat niet heel erg duur?
Wat is duur? Ik vind elke cent die we gespendeerd hebben het meer dan waard en zaten zelfs nog onder ons gestelde budget.
Wij hebben er dan ook voor gekozen om zelfstandig de eilanden te bezoeken en niet om met één van de vele cruise schepen mee te gaan.
Alhoewel, als je een beetje goed rond shopt op Santa Cruz kan je met gemak nog wel een 6 daagse cruise vinden voor plus minus €800,00 per persoon, niet heel erg veel geld als je het vergelijkt met wat de meeste mensen betalen, dan zit je niet op een van de meest luxe cruises en wellicht dat het eten iets minder lekker is maar…. c’est ca.

Maar ook zonder een dik pak geld zijn deze eilanden goed te doen.
Hoe? Hier komen onze tips 😛

Er zijn 3 eilanden die je op eigen houtje kan bezoeken.
Isla isabela is er 1 van en om maar gelijk met de deur in huis te vallen; wat mij betreft het fijnste eiland van de drie.
Het is hier rustig, heel veel wild life te zien en er zijn bijna geen verharde wegen waardoor je direct het eiland gevoel te pakken hebt.
Zeker de moeite waard om een aantal dagen te vertoeven.
Bijna alles is lopend te doen maar als je niet een echte wandelaar bent kan je er ook voor kiezen om een fiets te huren.
Er is heel veel te zien en te doen om en rond het eiland en het fijne is dat je heel erg veel op eigen houtje kan ontdekken. GRATIS :P.
Wat?

Lagunas Salinas;
Achter het hotel Iguana Crossing Boutique Hotel aan het einde van het stadje loopt een houten loopbrug.
Deze brug leid je door mangrove bossen naar een schildpadden breeding centre.
Onderweg kom je grote groepen prachtige roze flamingo’s tegen die hier trots staan te staan.
Ga vooral aan het einde van de middag wanneer het water van de laguna langzaam veranderd in een donkere mysterieuze zwarte poel waarin de zacht roze flamingo’s waanzinnig mooi in reflecteren en de roze kleur van de flamingo’s nog mooier naar voren komt. Echt doen!! En als je uitverwonderd bent ga dan een heerlijke cocktail drinken bij Casa Rosa wat schuin tegenover de Iguana crossing Boutique Hotel ligt.
Zoals de naam al doet vermoeden is het een roze huis (tevens ook een hostel) op het strand. Heerlijke zitzakken of hangmatten om jezelf voor een paar uurtjes in te nestelen. En vanaf deze plek is het ook heerlijk om de zon in de zee te zien zakken……. Heerlijke wegdroom momentjes hebben wij hier gehad :P.

 

Nog een hele fijne (gratis) plek waar je kan zwemmen met de zeeleeuwen is naast de haven.
Voor de haven aan de linkerkant loopt een houten loopbrug door de mangroven heen en waar je regelmatig over een zeeleeuw of een iguana moet stappen. (doe dit met beleid want de zeeleeuwen kunnen op het land gemene eikels zijn :P)
Eenmaal bij het einde is een soort baaitje waar het water iets kouder is maar weer kraakhelder.
Door de volgelopen lavatunnels kan je zwemmen naar open zee.
Heel tof maar pas wel op voor de stroming, soms is deze best sterk en moet je echt je best doen om weer terug te zwemmen of neem je zwemvliezen mee, dan gaat het gemakkelijk :P.
Maar ons lievelingsplek om te zwemmen met zeeleeuwen en ook met pinguïns is direct naast de haven.
Als het vloed is loopt dit kleine baaitje vol met water waar het dan vol zit met kleine visjes.
Deze kleine visjes zijn perfecte prooien voor baby zeeleeuwen die moeten oefenen met jagen.
Elke dag aan het einde van de middag gingen wij hier het water in om met de zeeleeuwen te zwemmen.
Nieuwsgierig, super speels en te lief zijn ze. Wat een toffe ervaring, alsof je een echte interactie met ze hebt. Ze dagen je uit en zwemmen dan als raketten langs je heen
Ook hadden we het geluk dat er ook elke dag pinguïns voorbij kwamen zwemmen. Bizar mooi en onvergetelijk.
En naast dit kleine baaitje ligt een strandje met houten bankjes waar de zeeleeuwen de hele dag liggen te baden in de zon en waar jij in het zand mag liggen. De perfecte plek om je net als de zeeleeuwen op te warmen aan de zon en te genieten van alles wat voorbij komt zwemmen. Neem dus ook zeker je snorkel mee om de black tip haaien te spotten en wellicht ook zeepaardjes.
Uiteraard moet je wel geluk hebben, het is en blijven wilde dieren die je niet op commando kan oproepen, helaas…..

 

 De grote landschildpadden kan je bewonderen op weg naar de Wall of tears. (muur gemaakt door de gevangenen van Ecuador. Als straf moesten ze deze muur metselen in de snikhete zon)
Wandel of fiets vroeg in de ochtend, wanneer je het ruizen van de zee het het beste hoort.
Wanneer de zachte zeebries je nog zachtjes over je gezicht blaast en wanneer de flamingo’s nog rustig over het strand paraderen. Wanneer je de mangrove bossen bijna voor jezelf hebt en wanneer de land schildpadden gemakkelijker te spotten zijn omdat ze in de ochtend actiever zijn.
Ook is het minder warm wat het voor jezelf ook aangenamer maakt mocht je het uitzichtpunt wat op de route ligt nog willen beklimmen.
En zodra de middag zon doorbreekt kan je op de weg terug een plons nemen in een van de vele baaitjes aan je rechter hand. Paradijselijke strandjes die ook weer vol liggen met exotische dieren.

 

Ook zijn er natuurlijk tours die je met een gids of touroperstor kan ondernemen.
Zo kent het eiland meerdere vulkanen en heeft een piek van maar liefst 1700 meter die je kan bewandelen.
Zo kan je een dagtrip doen naar Los Tuneles. (Kosten zijn ongeveer €100 per persoon.)
Vanaf Isla Isabela is het een klein uurtje varen naar het stelsel van lavagangen.
Sommigen zijn nog intact en sommigen zijn geïmplodeerd.
Vooral als het eb is zijn de gangen die in verbinding staan met de zee goed te zien.
Doordat de branding rustig is en het water kraakhelder kan je ook mega goed het onderwater leven zien vanaf de boot.
Stingray’s, haaien, onwijs grote zee schildpadden, golden rays en als je geluk hebt komt er een pinguïn voorbij zwemmen.
Maar ook op de lavarotsen zitten de blue footed boobies en allerlei andere schattige of vreemde vogels.
Ook mag je uiteraard het water in en zwem je tussen de tientallen zeeschildpadden, hebben we zeepaardjes gezien en onwijs veel haaien die langs je neus zwemmen.
Slapende haaien die hun bedje hebben in een van de vele grotten onder water.
Als je durft en het leuk vind neemt de gids je mee in een van die grotten en kan je zolang je adem hebt de teintallen slapende haaien bewonderen. Onwijs tof om te doen maar zonder gids een onmogelijke opgave dus zeker een tourtje om op je lijst te zetten.
Ik kan het niet genoeg zeggen maar deze plek is echt magisch en betoverend.
Zoveel dieren die je van heel erg dichtbij kan bewonderen.
Onderweg hebben we een stuk of 5 manta rays gezien (giga grote rays die net als een haai een grote vin op hun rug hebben), springend uit de zee en als je helemaal geluk hebt kan je hier zelfs een orka spotten.
Vanuit het San Vincente hostel hebben we rustig het eiland ontdekt.
Een prima hotel, niet heel erg bijzonder maar het ontbijt en de schone kamers met airco maken veel goed.
En de engelse Caroline is te lief. Graag deelt ze alle tips met je en verwijst ze je naar alle toffe en gratis plekjes op het eiland.

 

Isla San Cristobal is ook weer een heel fijn eiland waar je je zeker wel een aantal dagen kan vermaken.
En ook hier zijn weer heel veel uitstapjes op eigen houtje te doen en kan je de kosten heel erg laag houden.
La loberia is de naam van zo’n heerlijke plek die je gemakkelijk en gratis kan bezoeken.
Loop of deel een taxi naar dit heerlijke strand dat wemelt van de speelse zeeleeuwen, van de groene zeeschildpadden en zwemt er ook vaak een groepje eagle rays je neus voorbij.
Vergeet dus niet om je snorkel mee te nemen en vergeet ook zeker niet om je anti muggen spray in je tas te stoppen. Aan het einde van de dag zijn de klote muggen super actief en als je je niet insmeert ben je hier echt de sjaak.

Las Tijeretas is ook weer zo’n een heerlijke baai om je voor een middag te settelen. In een half uurtje loop je vanuit het dorp door een bos vol met spinnen en vogels naar deze heerlijke baai.
En ook hier liggen vaak zeeleeuwen te zonnen of wachten ze je op zodra je het water in plonst. Vergeet ook zeker niet om af en toe omhoog te kijken.
De Fregat bird heeft hier nestjes hoog in de bergwand en om de vrouwtjes te imponeren blazen de mannetjes hun rode keelzak op. Het lijkt ook wel een beetje op een rood hartje wat ze onder hun snavel hebben hangen. Te leuk en heel bijzonder om te zien.
Op de terug weg richting het dorp is het strandje wat vóór Las Tijeretas ligt is ook zeker de moeite waard. Zeker met een drankje in je hand, een lekkere snack van de BBQ in je andere hand en de zon die hier achter de zee verdwijnt maakt dit dé perfecte afsluiter van de dag.
Nadat je je buik goed rond hebt gegeten en gedronken is het fijn om je alles te laten verteren toch? Loop dan naar de pier om tientallen golden rays te spotten.
Als prachtige gouden origami papiertjes verlichten ze het groene water. Elke avond weer opnieuw is het een feest voor het oog.
En mocht je dan nog niet genoeg hebben van alle dieren volg dan intense geur van de zeeleeuwen.
Links van de haven ligt het hele strand vol met deze beestjes. Dicht tegen elkaar aangekropen om zo de nacht door te brengen.
En mocht je nog extra budget over hebben ga dan zeker een duik nemen bij Kicker Rock.
€150 betaal je voor 2 verschillende duiken en als je liever gaat snorkelen dan betaal je hier  €100 voor.
Kevin vond zijn duiken echt te gek. De hammerhead shark waarvoor hij hier kwam heeft hij dan ook in vol ornaat voorbij zien zwemmen.
Ik vond het snorkelen zelf wel een beetje tegenvallen. Ja het koraal was het mooiste wat ik ooit heb gezien. Zo kleurrijk, levendig en met helder weer heb je het geluk dat je tot aan de bodem kan kijken wat zeker wel heel erg imponerend is en je je even heel erg klein voelt. Maar er zijn wellicht leukere snorkel spots te vinden die ook nog goedkoper zijn.
Wel is deze tour inclusief lunch en een uitstapje naar een ander klein eilandje waar je heel goed kan zien hoe de eilanden ooit zijn ontstaan.
Al met al een heerlijke dag en mocht je je duikbrevet hebben; de hammerhead shark is zeker de moeite waard maar ook hier geld natuurlijk; het blijven wilde dieren dus 100% kans om ze hier te zien heb je natuurlijk nooit.

En dan het eiland waar je trip wellicht begint en eindigd: San Cristobal. Een eiland waar de meeste activiteiten zijn en van waar je evt je goedkopere boot tickets kan boeken.
En uiteraard heeft dit eiland ook weer heel veel gratis dag tripjes die je prima zelf kan ondernemen.

Las Grietas is een hele toffe plek als je deze voor jezelf hebt. Als je het moet delen met 30 andere mensen is het gelijk al een stuk minder gezellig en minder mooi in mijn opinie.
Over het algemeen is het vroeg in de ochtend heel erg rustig en heb je het turquoise blauwe en heldere water wat tussen de rotsen stroomt helemaal voor jezelf.
Zwem ook vooral een stuk verder, klim en klauter over de rotsen en plons daar weer het water in. De meeste mensen zijn geen water ratjes dus vaak heb je dit plekje voor jezelf :P.
Ohhh en vergeet vooral niet je snorkel mee te nemen om je te verwonderen over de diepte van deze look a like canyon.
Je kan ook hier weer snorkels huren voor een uurtje maar uiteraard scheelt het je geld als je je eigen bij je hebt.

Hoe je hier komt?
Vanaf de haven pak je een shuttle boot de je in 4 min en voor minder dan een euro naar de overkant brengt.
Onderweg kom je nog langs een klein strandje waar het heerlijk toeven is voor een paar uurtjes. Zeeleeuwen en ook de aigle ray zwemmen je hier voorbij met een beetje geluk.
Mocht je hier langer willen blijven neem dan wel een lunch pakketje mee want veel zit hier niet of het is abnormaal duur.
Heb je wel iets meer geld te besteden? Plons dan in het zwembad wat bijna aan het strand ligt.
Deze hoort eigenlijk bij een luxe resort maar als je €30 per persoon uit je achterzak tovert mag je je hier een hele middag vermaken.

Sla ook zeker Tortuga Bay niet over.
Een wandeling van een uurtje door de vulkanische rotsen brengt op een parel wit strand waar de iguana ’s liggen te chillen en waar de black tip sharks of misschien zelfs wel de tiger sharks je voor je voeten zwemmen.
Deze serene plak mag en kan je niet overslaan als je hier op Santa Cruz bent. Neem ook hier weer genoeg water en evt eten mee als je van plan bent om hier langer te blijven want strand tentjes ga je hier op dit beschermde strand niet vinden.
Ultiem genieten van alle dieren die voorbij komen wandelen, vliegen of zwemmen en van de zon die heerlijk op je bol schijnt.

Charles Darwin onderzoek centre is ook zeker een must om een bezoekje te brengen en prop direct een zwembroek in je tas voor het tussenliggende strandje waar je langs wandeld/fietst.
Zoals de naam van het centrum al doet vermoeden is dit een eerbetoon aan de briljante wetenschapper die onderzoek heeft gedaan hier op de Galapagos naar het ontstaan van de wereld en de evolutie van de aarde. Dus ook de evolutie van planten, dieren en mens.
En de plek waar lonesome George heel lang heeft gewacht op een geschikt vrouwtje om mee te paren. Helaas voor deze reuze schildpad waren er niet genoeg vrouwtjes van zijn eigen soort en is hij en eenzame dood gestorven en daarmee ook zijn soort uitgestorven aangezien hij het laatste mannetje was waarvan ze het bestaan wisten. Als een ware held is hij hier opgezet en kan je hem een bezoekje brengen.

Nog een tip: Als je de shuttle boot neemt naar welk eiland dan ook, houd goed je ogen open en probeer achter op het dek te zitten.
Niet alleen heel erg handig als je zeeziek word maar ook de beste plek om het wildlife te spotten.
De vliegvissen die letterlijk over het water vliegen.
Dolfijnen die speels om de boot heen zwemmen of een albatros die zijn gele snavel even laat zien wil je zeker niet missen. Dus… smeer een dikke laag zonnebrand op je snoet en geniet van wat er voorbij komt.

De eilanden zijn een feestje voor het oog en waren ook een feestje voor mijn ziel. Niet normaal fijn is het hier.
Ook heel cool om te zien dat wij als mens rekening houden met alle dieren hier, dat wij ons eens aanpassen aan hun leefomgeving in plaats van andersom.
De dieren hier hebben geen natuurlijke vijanden waardoor ze over het algemeen niet bang of schuw zijn en waardoor ze dus ook heel dichtbij je komen.
Nog nooit heb ik zoveel vreugde dansjes en kirrende geluidjes van blijdschap gemaakt als hier en elke keer als ik aan deze twee weken denk verschijnt er een hele brede glimlach op mijn gezicht.
Ooit……ooit komen we weer terug en hoop ik dat het hier nog steeds ze sereen en prachtig is als nu.

DIKKE KUS

Share Button
Geplaatst in galapagos en getagd met , , .

8 reacties

 1. Wow

  Wij willen volgend jaar nog een cruise maken, maar dan naar een gedeelte van de wereld waar je anders niet zo snel komt. Mocht je nog tips hebben dan hoor ik het graag.

 2. Zoooooo mooi en wat heb je het sprekend geschreven, ik wandel zo met jullie mee over de eilanden.

  Weet je dat ik al even dacht dat jullie weer thuis waren, het was zolang stil. Deze blog komt dus als een aangename verrassing!

  Byee

  • Hi Pauline,
   wat super lief.
   We zijn idd al weer een tijdje in huis dus vandaar dat het ook wat langer heeft geduurd voordat er weer iets online kwam. (werden zo geleefd en ik was er nog niet aan toe om te schrijven, nu is alles is wat rustiger vaarwater gekomen dus zullen de blogs elkaar weer wat sneller opvolgen 🙂
   Liefs

 3. Dag Weltboemlers,
  Ven je al weer op adem gekomen of wil je weer gaan (grapje) Misschien naar de Zuidpool (lol) De verhalen die we van jullie hebben gelezen zijn ontzettend mooi. Veel gezien, veel gedaan ontzettend veel cultuur gesnoven en vooral je hebt het met elkaar gedaan. Super goed. Wij hebben een kijkje kunnen nemen wat jullie zoal hebben meegemaakt en we danken jullie daarvoor. Het is soms niet te bevatten maar het is wel zo en nu weer terug in de Boeskoolstad. Ook weer fijn. Hoop dat het goed met jullie gaat en kom eens langs voor een gezellige babbel.
  Liefs Jan en Aly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *